nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Yapışkan Notların Yazı Tipini (Font) Değiştirmek

Yapışkan notları hatırlıyorsunuzdur. Windows Vista ve Windows 7 döneminde oldukça popüler olan bu pratik araç Windows 8 ile birlikte kayboldu gitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Hala var ve kullanılabiliyor. Çalıştır'a StikyNot yazarak ya da C:\Windows\System32\StikyNot.exe adresiyle bir kısayol oluşturarak kullanabilirsiniz.

Bu yazıda Yapışkan notların varsayılan yazı tipi olan Segoe Print'i nasıl değiştirebileceğinizi anlatacağım. Dilediğiniz yazı tipini -Tercihen Türkçe karakterleri destekleyen- kullanabilirsiniz.


Bu makaleyi Windows 10'da uygulayacaksanız sadece 1607 sürümüne kadar uygulayabilirsiniz. Daha güncel sürümlerde klasik yapışkan notlar yerine modern (UWP) yapışkan notlat kullanılıyor. 

Yapışkan notların rengini, yazı stilini, boyutunu özelleştirmek ve mevcut yapışkan notlarınızın içeriğini yedeklemek için Bkz. "Yapışkan Notlar" Hakkında 1-2 Küçük İpucu!
Varsayılan yazı tipi (Segoe Print)

Gereksinimler;

  1. Sistem dosyalarını düzenleyebileceğiniz bir editör.

  2. Ben ResourceHacker'i kullanacağım. Buradan indirebilirsiniz. Program kurulum istemiyor. Zip formatında indirip ayıklamanız yeterli.
  3. Bir gelişmiş metin editörü.

  4. Ben Notepad++ kullanacağım. Buradan indirebilirsiniz. Program kurulum istemiyor. Zip formatında indirip ayıklamanız yeterli.


1- C:\Windows\System32\tr-TR klasörünü açın ve StikyNot.exe.mui dosyasını bulup masaüstüne kopyalayın.

2- Masaüstündeki StikyNot.exe.mui dosyasını ResourceHacker ile açın.


Programı çalıştırıp dosyayı içine sürükleyip bırakmanız yeterli.

3- Şunları yapın;

  1. Sol taraftan HTML öğesini genişletin ve 3080 adındaki XML dosyasını seçin.
  2. Ctrl+A tuşları ile tüm metni seçin.
  3. Sağ tıklattıktan sonra Cut'a tıklatarak ya da Ctrl+X tuşları ile metni kesin.


4- Notepad++'yı çalıştırın ve kopyaladığınız metni Ctrl+V tuşları ile Notepad++'ya yapıştırın.


5- Notepad++'da Arama/Değiştir... yolunu izleyin.


6- Açılan pencerede şunları yapın;

  1. Şu anda mevcut olan yazı tipini yazın. Eğer bu makaleyi ilk defa uyguluyorsanız buraya Segoe Print yazacaksınız. 
  2. Hedef yazı tipini yazacaksınız. Yani bundan sonra hangi tazı tipini kullanmak istiyorsanız onu yazacaksınız. (Ben Verdana yazdım)
  3. Tümünü değiştir butonuna tıklatarak metindeki tüm bulunan Segoe Print kelimelerinin Verdana ile değişmesini sağlayın.


7- 70 tane öğenin değişmesi gerek.


8- Artık yapmanız gereken Notepad++'daki metni kopyala/yapıştır ile tekrar Resource Hacker'e yapıştırmak. Gördüğünüz gibi fontlar Verdana oldu.


3. adımdan buraya kadar yaptığımız tüm işlemler sadece 70 tane Segoe Print kelimesini tek tek elle değiştirmemek içindi. Yoksa bu adımları hiç uygulamadan elle 70 öğe değiştirilebilir.


9- Şimdi ResourceHacker'da Action menüsünü genişletip Modify'a tıklatın.


10- File/Save yolu ile kaydedin.


11- Şimdi masaüstünde 2 tane StikyNot.exe.mui dosyası olduğunu göreceksiniz. StikyNot.exe_original.mui olan orijinal dosyanın yedeği. StikyNot.exe.mui ise bizim üzerinde oynadığımız dosya.


12- Şimdi tekrar C:\Windows\System32\tr-TR klasörünü açın ve StikyNot.exe.mui dosyasının sahipliğini alın.

13-  Son olarak masaüstündeki StikyNot.exe.mui dosyasını (StikyNot.exe_original.mui değil!) C:\Windows\System32\tr-TR klasörüne kopyalayın. Aynı adda bir dosya var uyarısı almanız gerek. Hedefteki dosyayı değiştir deyin. (Windows 7'de Kopyala ve değiştir)


14- Sonuç;

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item