nwindows10

Windows 10: Sanal Sabit Diske (VHD) "DualBoot"Kurulum

Daha önce Windows 10'u Windows 7 veya Windows 8 ile Birlikte (Dual Boot) Kullanma adında bir yazı yazmış ve Windows 7 veya Windows 8 kurulu bir bilgisayara Windows 10'u kurarak nasıl Dual Boot olarak çalıştırabileceğinizi anlatmıştım. Bu yöntemdeki kritik nokta Windows 10'u başka bir diske yada diskteki başka bir bölüntüye kurma gerekliliği idi. Bu gereklilik yüzünden örneğin diski fabrika çıkışı maksimum bölüntü sayısı olan 4'e bölünmüş (Kurtarma bölüntüsü, Sürücülerin bulunduğu bölüntü, Sistem ve Depo bölüntüleri) ve yeni bölüntü oluşturamadığı için bu yöntemi uygulayamayan insanlar olabiliyordu. Yine harici bir bölüntüye kurduğunuzda bu bölüntü genelde diskin en içinde yer aldığı için yine Windows 10'un yavaş çalışma durumu oluşabiliyordu.

Bu yüzden bu yönteme alternatif olarak Windows 10: VMware Player ile Sanal Diske Kurulum adında bir yazı yazmış ve VMware yazılımını kullanarak bir sanal diski nasıl oluşturabileceğinizi ve Windows 10'u bu diske nasıl kuracağınızı anlatmıştım. Bu yöntemdeki en belirleyici özellik ise bu yöntemde  Windows 10'u ancak  Windows 7 veya Windows 8 üzerinde "Konuk İşletim Sistemi" olarak çalıştırabilmeniz idi. Bu da 3. parti bir uygulama üzerinden gerçekleştiği ve aynı anda 2 işletim sistemi sistem kaynakların kullandığı için yeterince güçlü olmayan sistemleri zorlayan bir durum oluşturuyordu. Tabii sisteminiz güçlü olsa dahi sonuçta sanal makine kullandığınız için bildiğimiz klasik kurulum gibi atak bir makinamız olmuyordu.

İşte bu yazıda bu 2 yöntemin melezi olan bir yöntemi anlatacağım. Eğer  Windows 10'u  Windows 7Windows 8 hatta Windows 10 ile Dual Boot çalışacak şekilde kurmak istiyorsanız en ideal yöntem bu olacaktır. Okuduğunuzda sizde bana hak verecek ve bunun bu kadar kolay olmasına inanamayacaksınız. Lütfen okumaya devam edin...


Sanal Sabit Disk (VHD) nedir?

Sanal Sabit Disk (VHD) biçimi/kavramı, tıpkı bir disk veya disk bölüntüsü gibi yerel dosya sistemlerini barındırma kabiliyetine sahip olan ama aynı zamanda standart disk ve dosya işlemlerini de destekleme kabiliyetine sahip -yani Windows altında sıradan bir klasör veya dosya gibi silebileceğiniz, taşıyabileceğiniz- tek dosya halinde paketlenmiş ve izole edilmiş bir sanal sabit diski belirtir,

Dikkat!

  • Windows Vista ve üzeri Windows işletim sistemlerinin tüm sürümleri misafir işletim sistemini VHD diskten önyüklemeyi destekler.
  • Ancak VHD disk içinde kurulu olan işletim sistemi (Misafir) Windows 7 ise Ultimate veya Enterprise, Windows 8 ise PRO veya Enterprise ve Windows 10 ise Home, PRO veya Enterprise (Home Single Language sürümünü denemedim. Destekleyebilir de desteklemeyebilir de) olmak zorundadır. 


1- Windows 7, 8 veya 10 yüklü bilgisayarınızı daha önceden oluşturduğunuz önyüklenebilir USB bellek yada DVD'den ön yükleyin.


2- Kurulum esnasında Dil ve Klavye seçimini yaptıktan sonra Şimdi yükle sayfasında durun ve Shift+F10 tuşlarına basın. Bu bir komut istemcisinin açılmasını sağlayacak.

3- İlk olarak  Windows 10'u kuracağımız sanal sabit diski (.vhd) oluşturmamız gerekiyor. Bunun için;

  1. Komut satırına diskpart yazın ve Enter'a basın.
  2. List volume yazın ve Enter'a basın.

Bu bize diskimizdeki bölüntüleri gösterecek. Bunu yapmamızın sebebi diskimizdeki bölüntüler, Windows çalışırken göründüğünden farklı harflerle görünebilir. (Özellikle Sistem Ayrıldı... bölüntünüz varsa kesin olarak farklı harftir dikkatli olun) Bu yüzden bölüntüleri listeliyoruz ki hatalı bir bölüntü seçmeyelim.


5- Windows'un kurulu olduğu bölümün harfini öğrendikten sonra (Benim için üstteki resimde görebileceğiniz üzere bir değişiklik yok yani Cşunları yapın:

  1.  Sanal diski Dinamik olarak oluşturacaksanız ilk komutu, Sabit boyutlu olarak oluşturacaksanız¹ 2. komutu "komutlardaki kırmızı yazılı bölümleri kendinize uyarlayacak şekilde" (Disk büyüklüğünü de değiştirebilirsiniz ama sadece arttıracaksanız değiştirin yani 30 720 Mb'tan küçük olmasın) yazın ve Enter'a basın.

    • create vdisk file=C:\Windows10.vhd" maximum=30720 type=expandable
    • create vdisk file=C:\Windows10.vhd" maximum=30720


      Eğer komutu doğru yazdıysanız disk kısa sürede oluşturulacak ve onay mesajı alacaksınız. Eğer bu adımda başarılı olamadı iseniz komuttaki karakterlerde hata yapmışsınızdır kontrol ederek tekrar deneyin.
  2.  Sanal sabit diskimizi oluşturduktan sonra bu diski disk yönetimine eklememiz gerekiyor bunun için önce select vdisk file=C:\Windows10.vhd komutunu kullanıp Enter'a basarak yeni oluşturduğumuz Sanal Sabit Disk'i (VHD) seçin.
  3. Ardından attach vdisk komutunu yazın ve Enter'a basın. Diskin başarı ile eklendiğine dair bir onay alacaksınız.
  4.  Artık işimiz tamam. Exit yazın ve Enter'a basın. Bu Diskpart'tan çıkmanızı sağlayacak. Ardından üstteki kapat kutucuğunu kullanarak (Önemli) komut istemcisini kapatın.


6- Şimdi Yükle butonuna tıklayarak kurulumu başlatın...


7- Lisans anahtarınız yoksa bu sayfayı atlayabilirsiniz.


8- Lisans koşullarını kabul edin.


9- Özel kurulumu seçin.


10- Diskler listelendiğinde zaten boyutundan sanal diskinizi kolayca tanımlayabilirsiniz. Seçin ve İleri butonuna tıklatarak kurulumu başlatın.


11- Kurulumu tamamlayın.


Kurulumu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yararlanabilirsiniz; Windows 10 Temiz Kurulum

12- Bundan sonra açılışta hangi işletim sistemini açmak istediğiniz soracak. Burada görüntülenen adları değiştirmek için burayı okuyun: Windows 7, 8 ve 10 : -Dual Boot Kurulumlarda- Önyükleme Yöneticisi'nde Listelenen İşletim Sistemi İsimlerini Değiştirmek

Varsayılan işletim sistemini değiştirmek için ise alttaki Varsayılanları değiştirin.... seçeneğine tıklatabilirsiniz:


Kaldırmak için;

Kurduğumuz bu işletim sistemi ilk işletim sistemimizin içinde sadece tek bir dosya olarak görünür;


Bunu silmeniz yeterli.

VHD diskinizi 
başka bilgisayarda kullanmak için;



¹ Bunun anlamı şudur: Eğer dinamik disk oluşturursanız, siz 20 GB büyüklüğünde bir sanal disk oluştursanız dahi bu diskte 20 GB yer kaplamaz. Kullanıldıkça veri eklendikçe boyutu artar. Oysa sabit boyutu seçerseniz 20 GB baştan ayrılır ve içinde hiçbir işletim sistemi kurulu olmasa dahi diskte 20 GB yer kaplar.

İlgili konular


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item